Dt. Sıraç Bayoğlu
page-title-bg

PERİODONTOLOJİ (DİŞETİ HASTALIKLARI VE TEDAVİSİ)

PERİODONTOLOJİ (DİŞETİ HASTALIKLARI VE TEDAVİSİ)

PERİODONTOLOJİ (DİŞETİ HASTALIKLARI VE TEDAVİSİ)

Periodontal hastalıklar, dişleri ve dişleri destekleyen dişeti, periodontal ligament ve  kemik dokusunu etkileyen iltihabi kronik hastalıklardır. Dişetinde başlayan iltihabı durum tedavi edilmediği takdirde kemiğe doğru ilerleyerek, kemiğin yıkımına ve dişlerin kaybına yol açabilir. Periodontal tedavide amaç; iltihabın temizlenmesi, kemik yıkımının durdurulması, kaybedilen kemik dokusunun tekrar elde edilebilmesi, sağlıklı dişeti dokusunun yeniden oluşturulmasıdır.

DİŞ ETİ HASTALIKLARININ BELİRTİLERİ

Dişeti hastalalıklarının en önemli belirtisi kendiliğinden veya fırçalama, ısırma esnasında görülen dişeti kanaması.

  • Dişetlerinde kızarıklık, şişlik
  • Dişetlerinde büyüme veya dişeti çekilmesi
  • Dişeti cebi oluşumu
  • Dişeti içerisinden gelen iltihabi eksuda akışı
  • Dişlerde uzama, sallanma, yer değiştirme
  • Diş yüzeylerinde plak ve diştaşı oluşumu
  • Ağız kokusu ve tat almada bozulma

GİNGİVEKTOMİ

Çeşitli sebeplerle büyümüş dişetlerinin lazer veya cerrahi aletler kullanılarak doğal şekil ve konturunun yeniden oluşturulması işlemidir. Gingivektomi işlemi anestezi altında ağrısız bir şekilde yapılmakta ve 7-14 gün içerisinde dişetleri iyileşmektedir.

FRENEKTOMİ

Frenulum, diş eti dokusu ile dil,dudak ve yanak dokularını birbirine bağlayarak hareketlerini sınırlandıran yumuşak mukoza dokusudur. Frenulum bağlantısının dişeti çekilmesine, dişler arasında açıklığa ve dil frenulumunun dil hareketlerinde kısıtlanmaya yol açtığı durumlarda lazer veya cerrahi aletler kullanılarak kesilmesine frenektomi denir. 

FLEP CERRAHİSİ

Periodontal hastalığın ilerleyerek kemikte yıkıma yol açtığı durumlarda dişetinin cerrahi olarak kaldırılması, kemik ve diş yüzeyinin kazınarak iltihabi dokudan temizlenmesi gerekmektedir. Kemik içerisindeki yıkıma bağlı oluşan defektin uygun olduğu durumlarda yeni kemik oluşumunu sağlamak amacıyla greft adı verilen kemik tozları veya hastanın kendi kanından elde edilen dokular bölgeye yerleştirilir ve iyileşmeye bırakılır. Flep cerrahisi yapılmadığı durumlarda periodontal hastalık ilerleyecek ve dişleri çevreleyen kemiğin yıkımı artacak, sonuç olarak dişin kaybı gerçekleşecektir.

DİŞETİ ÇEKİLMELERİNİN TEDAVİLERİ

Dişeti çekilmeleri sonucunda açığa çıkan kök yüzeyinde hassasiyet, kök çürükleri ve ağrı oluşabilir. Dişeti çekilmeleri pek çok nedene bağlı olarak görülmektedir; aynı şekilde nedene bağlı olarak belirlenecek pek çok tedavi yöntemi söz konusudur. Uygun tedavi diş hekimi tarafından yapılacak kapsamlı muayene sonucunda belirlenir.